Wydruk
Kompostowanie odpadów
   

Co mo?na kompostowa??

Kompostowanie w pryzmie

Ró?ne typy kompostowników

      Wiosna jest por? wzmo?onych prac porz?dkowych w przydomowych ogrodach i na dzia?kach. Problemem staje si? usuni?cie nagromadzonych li?ci, trawy, rozdrobnionych ga??zi i konarów drzew. Mo?na je wprawdzie spali? ale... co na to powiedz? zadymieni s?siedzi? O wiele lepsz? metod? zagospodarowania organicznych odpadów, równie? tych kuchennych, jest ich kompostowanie. Pozwala ono w??czy? materi? z powrotem do kr??enia w ekosystemie, rozwi?zuje równie? (przynajmniej cz??ciowo) problem rosn?cej ilo?ci odpadów komunalnych, ich sk?adowania i likwidacji.

 

Co to jest kompostowanie?

 

     Kompostowanie jest naturaln? metod? unieszkodliwiania i zagospodarowania odpadów pochodzenia organicznego. Sk?ada si? z dwóch g?ównych procesów: mineralizacji w warunkach tlenowych oraz humifikacji. Podwy?szona temperatura, w której zachodz? te procesy (nawet do 70 C) oraz obecno?? grzybów ple?niowych wytwarzaj?cych substancje antybiotyczne, gwarantuje zniszczenie wszystkich mikroorganizmów chorobotwórczych a tak?e nasion chwastów. W efekcie powstaje stabilna substancja próchnicza, która mo?e by? stosowana jako nawóz organiczny.

 

 

Co mo?na kompostowa??

 

W ogólnym zarysie, do kompostowania nadaj? si?:

 

-         substancje organiczne wydzielone z odpadów komunalnych

-         organiczne odpady kuchenne

-         odpady z piel?gnacji terenów zielonych

-         odpady z targowisk (resztki warzyw i owoców)

-         osady z oczyszczalni ?cieków komunalnych

-         niektóre odpady z przemys?u rolno-spo?ywczego i przetwórstwa drewna (s?oma, kora itp.)

 

 

Zalety kompostowania

 

Do najwa?niejszych zalet kompostowania nale??:

 

-         zmniejszenie o 30-50% ogólnej ilo?ci odpadów kierowanych na wysypiska

-         unieszkodliwienie odpadów pod wzgl?dem sanitarno-epidemiologicznym

-         produkcja kompostu niezb?dnego dla zapewnienia urodzajno?ci gleb (w Polsce ok. 60% gleb ma niedomiar humusu)

-         proste technologie kompostowania

-         niski koszt inwestycji i eksploatacji

-         ?atwo?? sk?adowania niewykorzystanego kompostu

 

 

Technologie kompostowania

 

     Z technicznego punktu widzenia najprostsz? z metod jest kompostowanie w warunkach naturalnych. Do tej grupy metod zalicza si? zarówno kompostowanie przygotowanej masy odpadów organicznych w pryzmach na otwartym powietrzu, stanowi?ce najstarszy system kompostowania, jak i proste kompostowanie w kompostownikach przydomowych.

 

      Kompostowanie przydomowe mo?na prowadzi? w ró?ny sposób. Tradycyjnie materia?y do kompostowania uk?ada si? w pryzmach, tworz?c warstwy kompostu przegradzane ziemi?, zapewniaj?c dop?yw powietrza i przewracaj?c go co jaki? czas. Pe?nowarto?ciowy kompost uzyskuje si? t? metod? po oko?o sze?ciu miesi?cach.

 

      Obecnie na rynku pojawi?y si? specjalne urz?dzenia, takie jak kompostowniki drewniane lub ma?e kontenery z tworzyw sztucznych, które u?atwiaj? i cz?sto przyspieszaj? przydomow? produkcj? kompostu. Niewielkie, drewniane kompostowniki przydomowe mo?na  równie? z powodzeniem wykona? samodzielnie – do czego gor?co zach?cam nie tylko w?a?cicieli ogródków dzia?kowych.